Przepis na zupa jarzynowa 📖

Składniki:

- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1 mały seler
- 1 por
- 1/2 kapusty
- 2 litry rosołu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Marchewki, pietruszkę i seler obierz oraz pokrój w kostkę. Kapustę poszatkuj, a ziemniaki obierz i pokrój w większe kawałki.

2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i smaż na złoty kolor.

3. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler oraz por. Smaż warzywa przez kilka minut, aż delikatnie się zeszklią.

4. Następnie dodaj pokrojoną kapustę i ziemniaki. Wszystko razem mieszaj jeszcze przez 1-2 minuty.

5. Wlej rosoł warzywny do garnka z warzywami. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.

6. Przed podaniem zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.

7. Zupa jarzynowa jest gotowa do podania. Możesz ją podawać posypaną świeżą natką pietruszki lub skropioną odrobiną śmietany.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit sałatka jarzynowa
salatka jarzynowa
zupe jarzynową
sałatkę jarzynową
zupę jarzynową z mrożonek