Przepis na zupa krem z pieczarek 📖

Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 500ml bulionu warzywnego
- 200ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek i zeszklij.
4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
5. Następnie dodaj bulion warzywny, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż pieczarki będą miękkie.
6. Następnie zblenduj zupę na gładki krem.
7. Wlej śmietanę kremówkę i mieszaj, aż całość się połączy.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Podawaj zupę gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę krem z pieczarek
zupa ogórkowa krem
zupa pieczarkowa krem
zupa krem z pomidorów
paprykowo pomidorowa zupa krem