Przepis na zupa pieczarkowa z ryzem 📖
Składniki:- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 100g ryżu
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki i cebulę drobno pokrój.
2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj masło, a następnie wrzuć cebule i pieczarki. Smaż przez około 10 minut do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
3. Do garnka wlej bulion i dodaj pieczarki z cebulą. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
4. Dodaj ryż, liść laurowy i tymianek, gotuj przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż ryż i warzywa zmiękną.
5. Zdejmij liść laurowy i przełóż zupę do blendera, by uzyskać jednolitą konsystencję.
6. Przypraw zupę solą i pieprzem do smaku.
7. Dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj.
8. Zupa pieczarkowa z ryżem jest gotowa do podania. Smacznego!