Przepis na zupa pomidorowa dr dąbrowskiej 📖

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. Marchewki, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
4. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodajemy marchewki i ziemniaki, smażymy przez kilka minut.
6. Do garnka dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny oraz oregano.
7. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. Zupę blendujemy na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub w tradycyjnym blenderze.
9. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
10. Podajemy zupę pomidorową posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa ogórkowa dr dąbrowskiej
zupa pomidorowa
zupa pomidorowa fit
y zupa pomidorowa na mięsie
zupa pomidorowa cebula