Przepis na zupa ogórkowa dr dąbrowskiej 📖

Składniki:
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2 litry bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz, ziele angielskie do smaku
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:
1. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę, marchewki, ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmaż ją na złoty kolor.
4. Dodaj marchewki, ziemniaki i pietruszkę, smaż przez chwilę.
5. Następnie dodaj ogórki i smaż przez kilka minut.
6. Dodaj bulion warzywny, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
7. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
8. Odcedź zupę, ale zachowaj wywar.
9. Warzywa zblenduj na gładki kremowy sos. Jeśli masz mniejszy blender, możesz to zrobić kilkoma porcjami.
10. Wsyp z powrotem do garnka, dodaj wywar, sok z cytryny i masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
11. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
12. Na koniec dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.
13. Podawaj gorącą zupę ogórkową dekorując ją koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa pomidorowa dr dąbrowskiej
zupa ogorkowa
zupa ogórkowa krem
zupa ogórkowa wege
zupa ogórkowa wędzonce