Przepis na zupa porowa 📖

Składniki:
- 5 dużych porów
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Porów dokładnie umyć i pokroić na kawałki.
2. Cebulę drobno posiekać.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzać olej i przesmażyć cebulę do momentu, aż stanie się miękka i szklista.
5. Dodać pokrojone pora i ziemniaki i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut.
6. Dodać bulion warzywny i przykryć garnek, gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
7. Zmiksować zupę blenderem lub w mikserze na gładką konsystencję.
8. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
9. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
10. Podawać zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatkę porową
zupę porową
zupę serowo-porową
zupe porowa z serkami
zupa z soczewicy