Przepis na zupa z soczewicy 📖

Przepis na zupę z soczewicy:

Składniki:
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
- 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- Sól do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:
1. Soczewicę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą i odcedź.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż cebula stanie się miękka.
3. Dodaj marchewkę i seler, smaż przez kolejne 5 minut.
4. Dodaj soczewicę, pomidory krojone wraz z sokiem, bulion warzywny, kmin rzymski, pieprz i sól. Wymieszaj wszystko razem.
5. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż soczewica stanie się miękka.
6. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa z czerwonej soczewicy
hummus z soczewicy
kotlety z soczewicy
pasztet z soczewicy
burgery z soczewicy