Przepis na zupę serowo-porową 📖

Oto przepis na prostą zupę serowo-porową:

Składniki:
- 2 średnie pora
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g sera żółtego, startego
- Szczypta soli i pieprzu do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Por porządnie umyć, usunąć zewnętrzne, zwiędłe liście i pokroić w plasterki.
2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
3. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony por i ziemniaki. Smażyć na niewielkim ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Dodać bulion warzywny i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Zupę zmiksować blenderem na gładką konsystencję.
6. Dodać śmietanę kremówkę i starty ser żółty. Całość dobrze wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
7. Gotować na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aż ser się rozpuści.
8. Zupę podawać gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę porową
zupe porowa z serkami
zupe serowo cebulowa
zupa porowa
sałatkę porową