Przepis na zupa szczawiowa ze słoika 📖
Przepis na zupę szczawiową ze słoika:Składniki:
- 1 słoik szczawiu (około 500 g)
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1/2 szklanki śmietanki (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Na patelni rozgrzej masło lub olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie.
2. Dodaj ziemniaki i smaż jeszcze przez kilka minut.
3. Wlej bulion warzywny lub drobiowy i doprowadź do wrzenia.
4. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj szczaw z słoika wraz z płynem. Przełóż zawartość słoika do garnka.
5. Gotuj zupę przez około 10 minut, aby smaki się połączyły.
6. Jeśli chcesz, aby zupa była gęstsza, możesz dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
8. Zupa szczawiowa jest gotowa do podania! Możesz ją podawać z kwaśną śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!