Przepis na zupe szczawiowa szczaw ze sloika 📖
Składniki:- 1 słoik szczawiu (400 g)
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę.
2. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz seler przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodaj ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem podsmaż przez chwilę.
5. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj aż ziemniaki będą miękkie (ok. 15-20 minut).
6. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj szczaw ze słoika (razem z płynem z słoika).
7. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
8. W międzyczasie osobno gotuj jajka na twardo.
9. Kiedy zupa jest gotowa, wyłącz ogień i dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
10. Jajka obierz, pokrój na plasterki i dodaj do zupy.
Podawaj gorącą szczawiową z dodatkiem kwaśnej śmietany i świeżym chlebem. Smacznego!