Przepis na zupe cebulową z serkiem topionym 📖

Składniki:
- 6 dużych cebul
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 plasterki sera topionego
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki.
2. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko zeszklona. Nie powinna się zrumienić.
3. Dodaj mąkę do cebuli i dokładnie wymieszaj, aby powstała równomierna masa.
4. Powoli wlej bulion warzywny do garnka, dużą łyżką jednocześnie mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Doprowadź do wrzenia, obniż ogień i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż cebula będzie miękka.
5. Dopraw zupę solą i pieprzem według preferencji smakowych.
6. Dodaj plastry sera topionego do zupy, mieszając, aż się całkowicie rozpuszczą. Kontynuuj gotowanie jeszcze przez kilka minut, aż ser w pełni się połączy i nadadzą zupie kremowej konsystencji.
7. Przed podaniem można doprawić zupę solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne.
8. Zupa cebulowa z serkiem topionym jest gotowa do podania. Można ją serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do grzanek lub chrupiącego pieczywa. Smacznego!

Podobne przepisy

zupę serową z serkiem topionym
zupę pieczarkową z serkiem topionym
zupę neapolitańską z serkiem topionym
zupę jarzynowa z serkiem topionym
zupę brokułową z serkiem topionym