Przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym 📖

Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 kostki serka topionego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na plasterki.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W garnku rozgrzej olej lub masło i podsmaż cebulę oraz czosnek do momentu, aż staną się miękkie i lekko zeszkliste.
4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż je przez około 5 minut, aż zmiękną i puścić sok.
5. Wlej bulion warzywny do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż pieczarki będą miękkie.
6. Po tym czasie dodaj śmietankę kremówkę i dusz przez kolejne 5 minut.
7. Dodaj kostki serka topionego i gotuj aż się rozpuszczą, mieszając, aby uzyskać gładką konsystencję zupy.
8. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
9. Zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa pieczarkowa z serkiem topionym
zupę neapolitańską z serkiem topionym
zupe cebulową z serkiem topionym
zupę serową z serkiem topionym
zupę jarzynowa z serkiem topionym