Przepis na zupę jarzynowa z serkiem topionym 📖

Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1 korzeń selera,
- 1/2 dużej cebuli,
- 2 ziemniaki,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 liście laurowe,
- 4 plasterki sera topionego,
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Warzywa obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
3. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż będzie miękka i lekko złocista.
4. Dodaj marchewki, pietruszkę, seler i por. Smaż całość przez około 5 minut, często mieszając.
5. Następnie dodaj ziemniaki, tymianek i liście laurowe. Smaż kolejne 2 minuty.
6. Wlej do garnka bulion warzywny i gotuj zupę na małym ogniu przez około 20-25 minut, do momentu gdy warzywa będą miękkie.
7. Zdejmij garnek z ognia. Wyjęte liście laurowe.
8. Korzystając z blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera, zmiksuj zupę na gładką masę.
9. Włóż do zupy plasterki sera topionego i mieszaj aż ser całkowicie się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
10. Podawaj gorącą, posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę brokułową z serkiem topionym
zupę pieczarkową z serkiem topionym
zupę serową z serkiem topionym
zupe cebulową z serkiem topionym
zupę neapolitańską z serkiem topionym