Przepis na zupę dyniową hokkaido 📖

Oto przepis na tradycyjną zupę dyniową hokkaido:

Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:
1. Dynię dokładnie umyj i przekrój na pół. Wydrąż pestki i włókna oraz pokrój w kostkę. Skórkę nie trzeba obierać, gdyż jest jadalna.
2. Cebulę, czosnek, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj pokrojone warzywa (cebula, czosnek, marchewki, ziemniaki) i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
4. Dodaj dynię do garnka i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Następnie wlej bulion warzywny do garnka, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
6. Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę.
7. Wlej śmietanę do zupy i energicznie wymieszaj.
8. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
9. Zagotuj jeszcze raz i gotuj przez kilka minut.
10. Podawaj zupę dyniową hokkaido udekorowaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę dyniową z grzankami
zupe dyniowa dla dzieci
zupę dyniową krem
zupę dyniową z mlekiem kokosowym
zupę dyniową z mleczkiem kokosowym