Przepis na zupę gołąbkową 📖

Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 puszka pomidorów (krojonych)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
1. Kapustę pokrój na małe kwadraty lub paski, umyj i osącz.
2. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę, marchewkę i czosnek pokrój w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, marchewkę i czosnek, smaż na złoty kolor.
5. Dodaj mieloną wieprzowinę i gotuj, aż mięso się zrumieni.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i pokrojoną kapustę. Całość mieszaj.
7. Wlej bulion i dodaj starte jabłko. Dopraw solą i pieprzem.
8. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
9. Podawaj gorącą zupę gołąbkową, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa golabkowa
zapiekankę gołąbkową
zupę nic
zupę pho
zupe won ton