Przepis na zupa golabkowa 📖

Składniki:

- 1 główka kapusty
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler naciowy
- 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu lub wody
- 2-3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kapustę umyć i osłodzić, a następnie sparzyć wrzątkiem. Odkroić główkę od łodygi i pokroić w paski.

2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewki, pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę.

3. Na patelni podsmażyć mięso mielone na oleju, a następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż cebula zmięknie.

4. Dodać marchewki, pietruszkę i seler i smażyć razem z mięsem, aż warzywa zmiękną.

5. Na osobnej patelni podsmażyć koncentrat pomidorowy.

6. W dużym garnku zagotować bulion lub wodę. Dodać do niego kapustę, ziela angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

7. Dodać zawartość patelni z mięsem i warzywami oraz podsmażony koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

8. Gotować na małym ogniu jeszcze około 30-40 minut, aż wszystkie składniki zmiękną i smaki się połączą. Podawać gorącą z kawałkami chleba. Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekankę gołąbkową
zupę gołąbkową
strogonowa zupa
zupa dyniowa
zupa udon