Przepis na zupę kartoflankę 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Śmietana do podania (opcjonalnie)
- Koperek do posypania

Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny.
2. Obierz i pokrój ziemniaki na kawałki.
3. Cebulę obierz i posiekaj.
4. Marchewkę, pietruszkę oraz por umyj i pokrój w kostkę.
5. Do bulionu dodaj pokrojone ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz por.
6. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
7. Gotuj zupę na małym ogniu około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. Usuń liście laurowe oraz ziele angielskie.
9. Zupę zblenduj na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub w tradycyjnym blenderze.
10. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
11. Przed podaniem zupę można podgrzać i podać z dodatkiem śmietany oraz posypaną koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupe kartoflanke ewy
zupę tom yum
zupę tom kha
zupe
zupę nic