Przepis na zupe krem z kukurydzy konserwowej 📖
Przepis na krem z kukurydzy konserwowej:Składniki:
- 2 puszki kukurydzy konserwowej (po 400g)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki.
2. W garnku rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż je przez kilka minut, aż staną się miękkie.
3. Dodaj kukurydzę (odcedzoną) i ziemniaki. Całość smaż jeszcze przez chwilę.
4. Wlej bulion warzywny do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera lub miksera.
6. Wlej mleko do zupy i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi ziołami, na przykład posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!