Przepis na zupę krem 📖
Oto prosty przepis na zupę krem z dyni:Składniki:
- 1 mała dynia (ok. 1 kg)
- 1 duży cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek lub natka pietruszki (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. Marchewki i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zarumienione.
5. Dodaj marchewki i ziemniaki, smaż jeszcze przez kilka minut.
6. Wlej bulion warzywny, dodaj dynię i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie i łatwo rozgniatające się widelcem.
7. Zupę zblenduj na gładki krem za pomocą blendera lub blendera ręcznego.
8. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie i ponownie podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, aż zupa będzie gorąca.
9. Przed podaniem udekoruj zupę posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!