Przepis na zupę krem ze szparagów 📖

Składniki:
- 500 g szparagów
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie umyj, odłam drewniane końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obierz i posiekaj.
3. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i szparagi. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj ziemniaki do garnka i smaż przez kolejne kilka minut.
6. Następnie wlej bulion warzywny, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera.
8. Wlej śmietanę do zupy i mieszaj, aż będzie jednolita.
9. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
10. Podawaj gorącą, najlepiej posypaną świeżo posiekanymi ziołami lub grzankami.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę ze szparagów
zupe ze szparagów thermomix
zupę z zielonych szparagów
zupę krem
zupe pomidorowa krem