Przepis na zupe mleczna z lanymi kluskami 📖
Składniki:- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku podgrzej mleko na małym ogniu, dodaj cukier i sól. Cały czas mieszaj, aż cukier się rozpuści.
2. W międzyczasie przygotuj kluski. W misce roztrzep jajka, następnie stopniowo dodawaj mąkę, mieszając łyżką drewnianą. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
3. Na osobnej gotującej się osolonej wodzie wrzucaj małe porcje ciasta za pomocą łyżki. Kluski będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Złap je cedzakiem i przełóż na talerz.
4. Do gorącej zupy mlecznej dodawaj powoli kluski, mieszając delikatnie, aby się nie rozpadły. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż zupa nabierze odpowiedniej konsystencji.
5. Zupa mleczna z lanymi kluskami jest gotowa do podania. Możesz ją polać odrobiną miodu lub posypać cynamonem dla dodatkowego smaku.
Smacznego!