Przepis na zupę pieczarkową krem 📖
Przepis na zupę pieczarkową krem:Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 30%
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż zmiękną i puścią sok.
5. Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż smaki się połączą.
6. Zupę zblenduj na gładki krem za pomocą blendera lub miksera.
7. Dodaj śmietanę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!