Przepis na zupę pieczarkową w termomiksie 📖
Składniki:- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli, ziemniaków, marchwi oraz pieczarek.
2. Wkładamy pokrojoną cebulę oraz masło do termomiksa i blendujemy na speed 5 przez 5 sekund.
3. Po zakończeniu blendowania dodajemy pokrojone pieczarki i blendujemy na speed 7 przez 5 sekund.
4. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz bulion warzywny. Włączamy program gotowania na 100 stopni, speed 1 na 20 minut.
5. Po zakończeniu programu dodajemy śmietanę, sól oraz pieprz do smaku. Blendujemy na speed 10 przez 10 sekund.
6. Zupa pieczarkowa jest gotowa! Możemy udekorować ją natką pietruszki i podawać jeszcze ciepłą.
Smacznego!