Przepis na najprostszy zupę pieczarkową 📖
Oto przepis na prostą zupę pieczarkową:Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na plasterki.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz czosnek aż zmiękną.
4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kilka minut, aż zaczną puszczać sok.
5. Następnie wlej bulion warzywny i gotuj zupę na średnim ogniu przez około 15-20 minut.
6. Zupę zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera lub blendera ręcznego.
7. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Zagotuj zupę na chwilę, ale nie dopuść do wrzenia.
8. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki jako dekoracją.
Smacznego!