Przepis na zupę pomidorową z passaty 📖

Przepis na zupę pomidorową z passaty:

Składniki:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula stanie się przezroczysta.
2. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i paprykę. Smaż kilka minut, aż warzywa lekko się zmiękną.
3. Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj passatę pomidorową, pomidory w kawałkach oraz bulion warzywny. Wymieszaj.
4. Dopraw zupę suszonym oregano, tymiankiem, solą i pieprzem według smaku.
5. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Zupa pomidorowa jest gotowa do podania. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak grzanki, świeża bazylia czy parmezan. Smacznego!

Podobne przepisy

pomidorowa z passaty
spaghetti z passaty
pomidorową zupę
zupe pomidorowa dla niemowlaka
zupe pomidorowa dla dzieci