Przepis na zupe pomidorowa z przecieru pomidorowego 📖
Składniki:- 500 ml bulionu warzywnego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż na złoty kolor przez około 5 minut.
3. Dodaj marchewki i ziemniaki, smaż przez kolejne 5 minut.
4. Wsyp suszone oregano, cukier, sól i pieprz, i smaż jeszcze przez minutę.
5. Następnie dodaj przecier pomidorowy i bulion warzywny. Dobrze wymieszaj.
6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
7. Zupę można podać na gorąco, posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!