Przepis na bimber z przecieru pomidorowego 📖

Przepis na bimber z przecieru pomidorowego:

Składniki:
- 2 kg przecieru pomidorowego
- 1 kg cukru
- 20 g drożdży
- 5 l wody
- Sok z 2 cytryn

Instrukcje:
1. W dużym garnku podgrzej wodę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. Dodaj przecier pomidorowy, cukier i sok z cytryn.
3. Całość dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
4. Odstaw mieszankę, aby ostygła do temperatury pokojowej.
5. W osobnej misce roztwórz drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody.
6. Dodaj roztworzone drożdże do garnka z przecierem pomidorowym i dokładnie wymieszaj.
7. Przelej całą mieszankę do dużego pojemnika fermentacyjnego.
8. Połóż na wierzchu pokrywkę lub ściereczkę, aby umożliwić wydostawanie się gazów.
9. Pozostaw pojemnik w ciepłym miejscu na około 5-7 dni, aby proces fermentacji mógł się odbyć.
10. Po upływie tego czasu przecedź płyn i przelej do butelek, szczelnie je zamykając.
11. Odstaw butelki w chłodne i ciemne miejsce na około 2 tygodnie, aby bimber mógł się przejrzeć i dojrzeć.
12. Po tym czasie możesz cieszyć się domowym bimberem z przecieru pomidorowego!

Pamiętaj, że picie alkoholu jest przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich. Pij odpowiedzialnie i nie przekraczaj limitów spożycia alkoholu.

Podobne przepisy

zupe pomidorowa z przecieru pomidorowego
spaghetti z koncentratu pomidorowego
gołąbki bez sosu pomidorowego
zupę pomidorową z soku pomidorowego
pomidorową z przecieru