Przepis na zupę tajską z makaronem ryżowym 📖
Składniki:- 200 g makaronu ryżowego
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 plasterki imbiru
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana (opcjonalne)
- 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
- 400 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sok z 1 limonki
- Świeża kolendra, posiekana, do dekoracji
Przygotowanie:
1. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu, odcedź i odłóż na bok.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż trawę cytrynową, imbir, czosnek i papryczkę chili przez około minutę.
3. Dodaj marchewkę, cebulę i kurczaka. Smaż, aż mięso będzie lekko zrumienione.
4. Wlej mleko kokosowe i bulion warzywny, doprowadź do wrzenia.
5. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż składniki będą miękkie.
6. Dodaj sos sojowy i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj.
7. Przed podaniem dodaj ugotowany makaron ryżowy do garnka z zupą.
8. Polej zupę do miseczek i posyp świeżą kolendrą.
9. Zupa tajska z makaronem ryżowym jest gotowa do podania. Smacznego!