Przepis na zupę toskańską 📖

Przepis na zupę toskańską:

Składniki:
- 200g białej fasoli cannellini, namoczonej przez noc
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 seler naciowy, pokrojony w plasterki
- 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
- 2 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 kiełbaski chorizo, pokrojone w plastry
- 2 garście szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Białą fasolę namoczoną przez noc wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą i odłóż na bok.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez około 5 minut, aż cebula stanie się miękka i lekko zeszklona.
4. Dodaj marchewki, seler naciowy i ziemniaki. Smaż przez kolejne 5 minut.
5. Dodaj pomidory i smaż przez dodatkowe 2 minuty.
6. Następnie dodaj namoczoną fasolę i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia.
7. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż fasola i warzywa staną się miękkie.
8. W międzyczasie, na patelni podsmaż kiełbaski chorizo do momentu, aż staną się lekko chrupiące. Odłóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
9. Gdy zupa jest gotowa, dodaj szpinak i suszone oregano. Gotuj przez kolejne 5 minut, aż szpinak zwiędnie.
10. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
11. Podawaj zupę toskańską w miseczkach, posypaną podsmażonymi kawałkami chorizo na wierzchu. Możesz również dodać świeżą bazylię lub starty parmezan, jeśli lubisz. Smacznego!

Podobne przepisy

zupe
zupę nic
zupe won ton
zupę pho
zupę tom kha