Przepis na żurek bez mięsa 📖
Oto przepis na żurek bez mięsa:Składniki:
- 1,5 kg zakwasu żurkowego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5-6 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- kilka plasterków kiełbasy (opcjonalnie)
- kilka jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę (opcjonalnie)
- świeża natka pietruszki, posiekana, do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Zakwas żurkowy przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu.
2. Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, nasiona gorczycy, sól i cukier. Całość gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż cebula będzie miękka.
3. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki, następnie dodaj je do garnka. Gotuj kolejne 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
4. (Opcjonalnie) Jeśli chcesz dodać kiełbasę, pokrój ją na plasterki i dodaj do żurku. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
5. Przełóż żurek do głębokich talerzy. (Opcjonalnie) Na wierzchu ułóż pokrojone jajka.
6. Posyp żurek posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!