Przepis na żurek bez mięsa 📖

Oto przepis na żurek bez mięsa:

Składniki:
- 1,5 kg zakwasu żurkowego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 5-6 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- kilka plasterków kiełbasy (opcjonalnie)
- kilka jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę (opcjonalnie)
- świeża natka pietruszki, posiekana, do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Zakwas żurkowy przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu.
2. Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, nasiona gorczycy, sól i cukier. Całość gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż cebula będzie miękka.
3. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki, następnie dodaj je do garnka. Gotuj kolejne 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
4. (Opcjonalnie) Jeśli chcesz dodać kiełbasę, pokrój ją na plasterki i dodaj do żurku. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
5. Przełóż żurek do głębokich talerzy. (Opcjonalnie) Na wierzchu ułóż pokrojone jajka.
6. Posyp żurek posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

lasagne bez mięsa
imprezę bez mięsa
pasztet bez mięsa
hamburgera bez mięsa
pierogi bez mięsa