Przepis na żurek na święta 📖
Przepis na tradycyjny żurek na święta:Składniki:
- 500 g zakwasu żytniego
- 250 g kiełbasy świątecznej
- 250 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany kremówki
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Kiełbasy pokrój na kawałki o grubości około 1 cm. Cebule oraz czosnek obierz i posiekaj.
2. W garnku rozgrzej olej, dodaj kiełbasy i podsmaż je przez kilka minut, aż się lekko zarumienią. Następnie wyjmij je z garnka.
3. Do tego samego garnka dodaj masło i cebulę, smaż ją na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli.
4. Wsyp do garnka ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodaj liście laurowe oraz czosnek. Smaż przez chwilę, mieszając.
5. Następnie wlej zakwas żytni i 1,5 litra wody do garnka. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż zakwas straci zapach surowej mąki.
6. Dodaj podsmażone kiełbasy i gotuj przez kolejne 20 minut.
7. Na koniec wlej śmietanę do żurku, delikatnie wymieszaj i zagotuj jeszcze przez kilka minut.
8. Dopraw żurek solą do smaku.
9. Podawaj żurek na gorąco, dekorując go posiekaną natką pietruszki.
Żurek świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnych młodych ogórków lub jajka na twardo. Smacznego!