Przepis na żurek olga smile 📖
Przepis na żurek Olga Smile:Składniki:
- 1 kg mąki żytniej
- 1 l wody
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego zakwasu żurkowego
- 1 kiełbasa wędzona
- 4 jajka
- 100 g kiełbasy białej
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka liści laurowych
- Kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Do dużej miski wsyp mąkę żytnią i zalej wodą. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta i lepka masa. Odstaw na około 3 dni w ciepłym miejscu, aby odfermentowała.
2. Po 3 dniach, do garnka wlej około 1 litra wody i zagotuj. Dodaj pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 30 minut.
3. Następnie dodaj przygotowaną wcześniej mąkę z zakwasem. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż żurek zgęstnieje.
4. W międzyczasie podsmaż kiełbasę białą na patelni z masłem, a następnie dodaj do gotującego się żurku.
5. W oddzielnym garnku ugotuj jajka na twardo.
6. Kiedy żurek będzie gotowy, przypraw go solą i pieprzem do smaku.
7. Podawaj gorący żurek z pokrojonymi na plasterki jajkami.
Smacznego!