Przepis na żurek skutecznietv 📖
Żurek to tradycyjna polska zupa na zakwasie. Oto przepis na pyszny żurek:Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- około 1,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól do smaku
- 3-4 łyżki octu
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
1. Kiełbasę pokrój w plasterki lub kawałki.
2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek posiekaj.
4. W garnku rozgrzej masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż je aż będą miękkie i lekko zarumienione.
5. Dodaj kiełbasę i smaż ją przez kilka minut.
6. Następnie dodaj ziemniaki i smaż je razem z kiełbasą przez jeszcze kilka minut, aż ziemniaki lekko się zarumienią.
7. Wlej około 2 litry wody do garnka i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól do smaku.
8. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie i zupa nabierze aromatu.
9. Gdy zupa jest gotowa, dodaj ocet i dokładnie wymieszaj. Możesz dodać więcej octu, jeśli wolisz kwaśniejszy smak.
10. Żurek jest gotowy do podania! Możesz podawać go tradycyjnie z dodatkiem jajek na twardo i plasterków kiełbasy.
Smacznego!