Przepis na zurek staropolski 📖
Składniki:- 1 kg zakwasu żytniego
- 1 kg wędzonej kiełbasy
- około 250 g białej kiełbasy
- 2 litry wody
- 2-3 ziemniaki
- 1 żółtko
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
- kawałek białej kiełbasy do dekoracji
- 1-2 plasterki chleba żytniego
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy zakwas. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.
2. W międzyczasie kroimy kiełbasę i ziemniaki w kostkę. Wrzucamy je do zupy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mąkę i smażymy razem przez kilka minut, aż powstanie lekko brązowa masa.
4. Do zupy dodajemy cukier, ocet, sól, pieprz, ziele angielskie i kumin. Dodajemy przygotowaną wcześniej masę z cebuli i mieszamy wszystko dokładnie.
5. Oddzielamy żółtko od białka i ucieramy je z 1-2 łyżkami wody. Dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.
6. Podajemy gorącą zupę w miseczkach, na wierzchu kładąc plasterki białej kiełbasy oraz pokrojone w kostkę kromki chleba żytniego. Smacznego!