Przepis na sernik staropolski 📖

Oto przepis na sernik staropolski:

Składniki:
- 500 g serka homogenizowanego
- 250 g twarogu
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cytryna (sok i skórka)
- 200 ml śmietany kremówki 36%

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsius.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
4. W innej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj cukier waniliowy.
5. Dodaj do masy żółtkowej serka homogenizowanego, twaróg, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj stopniowo mąkę do masy serowej, mieszając cały czas.
7. Wlej śmietanę do masy i kontynuuj mieszanie.
8. Na koniec delikatnie wymieszaj ubitą pianę z jajek.
9. Przełóż masę serową do wyłożonej papierem formy do pieczenia.
10. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, lekko uchylając drzwiczki, i pozostaw sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
12. Gdy sernik się wystudzi, wyjmij go z piekarnika i zanieś do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
13. Przed podaniem możesz polać sernik owocowym sosem lub udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół staropolski
chleb staropolski
zurek staropolski
staropolski mazurek
piernik staropolski