🍛 Curry z masala - popularne danie indyjskie w Koszalinie. To aromatyczne curry przygotowywane z różnych mieszanych warzyw lub mięsa, takich jak kurczak czy baranina.
🥘 Tandoori - ulubiony rodzaj pieczonego mięsa w sosie z masala, przygotowywanego w tradycyjnym piecu tandoor.
🍚 Biryani - spektakularne danie, które składa się z aromatycznego ryżu przygotowywanego z różnymi dodatkami, takimi jak kurczak, baranina, ryby, warzywa czy jajka.
🥙 Samosa - pyszne, kruche paszteciki nadziewane ziemniakami, cebulą, grochem i różnymi przyprawami. Są często spożywane jako przekąska.
🍡 Gulab jamun - słodkie i wilgotne kluchy zrobione z mleka w proszku przygotowywane w aromatycznym syropie różany. To popularne danie deserowe w Koszalinie.
🍢 Tandoori tikka - soczyste kawałki mięsa lub warzyw marynowane w mieszance przypraw tandoori, tandorowane w tradycyjnym piecu tandoor. Stanowią popularne danie główne.
🍛 Naan - pyszne, miękkie pieczywo plackowate wypiekane w piecu tandoor, często podawane z daniami curry jako dodatek.
🌶️ Pakora - smaczne, chrupiące smażone placki z warzywami (takimi jak cebula czy szpinak) lub mięsem, obtoczone w cieście cieńkim i smacznym.
🍲 Rajma - kremowe danie na bazie czerwonej fasoli w aromatycznych przyprawach, takich jak czosnek, imbir, cebula i pomidory. To
obiad lub kolacja, którym mieszkańcy Koszalina często się delektują.
🍨 Kulfi - tradycyjne indyjskie lody przygotowywane z mleka, cukru i różnych smakowych dodatków, takich jak pistacje, orzechy czy safran. To doskonałe orzeźwienie po pikantnym posiłku.