🍛 Dal Makhani: To gęsta mieszanka różnych odmian soczewicy z masłem klarowanym, pomidorami i śmietaną, podawana z aromatycznym ryżem.
🍲 Biryani: Popularne i aromatyczne danie z ryżu, mięsa (np. kurczaka, baraniny, koziego mięsa) lub warzyw, z dodatkiem przypraw i korzeni.
🍛 Paneer Tikka: Skewers z grillowanego twarożku (paneer) marynowanego w pikantnych przyprawach, podawane z sałatką lub sosami.
🥘 Butter Chicken: Soczyste kawałki kurczaka gotowane w aromatycznym, masłowym sosie na bazie pomidorów i śmietanki.
🍛 Chole Bhature: Smażone bułki (bhature) podawane z gęstym, pikantnym curry z ciecierzycy (chole), często z dodatkiem cebuli, limonki i pikantnych przypraw.
🍲 Dosai: Cienkie, chrupiące
naleśniki z mąki ryżowej i soczewicowej, podawane z różnymi sosami (np. sambar) lub nadzieniem (np. masala dosa z ziemniakami).
🌮 Samosa: Kruche ciasto wypełnione pikantnym farszem ziemniaczano-groszkowym lub mięsnym, smażone na złoty kolor.
🍲 Tikka Masala: Kawałki mięsa (np. kurczaka, baraniny) lub warzyw gotowane w gęstej, pikantnej pasty na bazie jogurtu, pomidorów i aromatycznych przypraw.
🍛 Gulab Jamun: Delikatne, słodkie kulki utworzone z ciasta chlebowego, smażone i zanurzone w syropie różanej wody, często podawane na deser.
🌮 Pav Bhaji: Mieszanka różnych warzyw ziemniaczanych, gotowanych w przyprawach, podawanych z kajzerką (pav) i pikantnym sosem masalą.