🍛 Curry warzywne: mieszanki różnych warzyw gotowanych w aromatycznym sosie curry.
🍛 Tikka masala: grillowane kawałki mięsa (najczęściej kurczaka) w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw.
🍛 Biryani: pikantne danie ryzowe z kurczakiem, owocami i orzechami.
🍛 Samosa: kruche ciasto nadziewane ziemniakami, groszkiem i przyprawami.
🍛 Naan: tradycyjne indyjskie pieczywo, podobne do chleba, które można jeść samo lub z kari.
🍛 Masala dosa: cienkie
naleśniki z mąki ryżowej i soczewicy, napełnione pikantnym farszem z ziemniakami i przyprawami.
🍛 Paneer tikka: grillowany ser paneer (ser z mleka krowiego) z dodatkiem aromatycznych przypraw.
🍛 Gulab jamun: słodkie kulki z mąki mlecznej kąpane w syropie różanych róży.
🍛 Lassi: orzeźwiający napój na bazie jogurtu, często z dodatkiem mango lub truskawek.
🍛 Jalebi: kruche, cienkie ciasto w kształcie spirali smażone w głębokim oleju i skąpane w słodkim syropie.
🍛 Korma: delikatne danie mięsne lub warzywne gotowane w sosie na bazie jogurtu z dodatkiem orzechów i przypraw.
🍛 Tandoori chicken: grillowany kurczak marynowany w przyprawach i jogurcie, podawany z sosem mint chutney.
🍛 Papadum: cienkie, chrupkie placki zrobione z mąki soczewicowej, często podawane jako przystawka.