Przepis na a'la ramen 📖
Przepis na a'la ramen:Składniki:
- 4 filiżanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki pasty z miso
- 2 plasterki kawałka kombu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 250 g makaronu ramen
- 150 g pokrojonego tofu
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
- 2 plasterki nori
- 1 zielona cebulka, pokrojona w plasterki
- Kiełki fasoli Mung do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny. Dodaj pastę miso, kombu, czosnek, imbir, sos sojowy i cukier. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aby smaki się połączyły.
2. W osobnym garnku ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
3. W małej patelni podsmaż tofu na złocisty kolor z obu stron. Odłóż je na talerz.
4. Do garnka z bulionem dodaj pokrojoną marchewkę i gotuj przez kilka minut, aż stanie się miękka.
5. Na dnie miski ułóż ugotowany makaron ramen. Wlej gorący bulion z marchewką i miso.
6. Na wierzchu ułóż plastry nori, pokrojone tofu, plasterki zielonej cebulki i garść kiełków fasoli mung.
6. A'la ramen jest gotowe do podania! Możesz jeść je pałeczkami i delektować się bogatym smakiem tej tradycyjnej japońskiej zupy. Smacznego!