Przepis na agnieszki na karkówkę po wiejsku 📖

Przygotowanie Agnieszek na karkówkę po wiejsku:

Składniki:
- 500g karkówki wieprzowej, pokrojonej w plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 papryki, pokrojone w paski
- 200g pieczarek, pokrojonych na plastry
- 400g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Instrukcje:
1. Na dużą patelnię wlej trochę oleju i rozgrzej go na średnim ogniu.
2. Dodaj plastry karkówki na rozgrzaną patelnię i smaż je z każdej strony, aż będą rumiane. Następnie wyjmij mięso na talerz i odstaw je na bok.
3. W tej samej patelni, na oleju z podsmażonej karkówki, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż je, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
4. Dodaj pokrojone marchewki, papryki i pieczarki. Smaż warzywa przez kilka minut, aż lekko zmiękną.
5. Wróć do patelni pokrojoną wcześniej karkówkę i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i dopraw całość słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem.
6. Przykryj patelnię pokrywka i gotuj całość na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Sprawdź, czy danie ma odpowiednią konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, możesz dodać trochę wody.
8. Podawaj agnieszki na karkówkę po wiejsku z ulubionym dodatkiem, na przykład ziemniakami lub kuskusem.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę z bbq
fit karkowke
karkówkę
karkówkę marynata
lidlomix karkówkę