Przepis na amerykańskie ciasteczka czekoladowe 📖
Przepis na amerykańskie ciasteczka czekoladowe:Składniki:
- 225g masła, w temperaturze pokojowej
- 200g brązowego cukru
- 100g białego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 350g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250g czekolady w kawałkach
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu ubij masło razem z oboma rodzajami cukru, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, i kontynuuj ubijanie aż wszystkie składniki zostaną dobrze połączone.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając jednocześnie.
5. Gdy składniki są dobrze połączone, dodaj czekoladę w kawałkach do ciasta i delikatnie wymieszaj.
6. Przykryj naczynie przygotowanym ciastem plastikową folią i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki (możesz je również odstawić na całą noc).
7. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na blacie, aby nabierało temperatury pokojowej.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
9. Formuj małe kuleczki z ciasta i układaj je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, zachowując odstępy między nimi.
10. Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż brzegi zaczną się delikatnie rumienić.
11. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!