Przepis na arabskie falafel 📖

Oto przepis na arabskie falafel:

Składniki:
- 250 g suchej ciecierzycy
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu kajeńskiego
- Sok z 1 limonki
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- Suszony kminek (opcjonalnie)
- Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namocz w wodzie na 24 godziny. Następnie odcedź.
2. Włóż ciecierzycę do miski i dodaj cebulę, czosnek, kolendrę oraz pietruszkę. Wszystko zblenduj na jednolitą masę.
3. Dodaj mielony kmin, mieloną kolendrę, mielony kardamon, mielony cynamon, pieprz kajeński, sok z limonki, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj.
4. Z masy formuj małe kulki o średnicy około 3-4 cm i delikatnie spłaszczaj.
5. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzucaj po kilka falafeli na raz i smaż na złoty kolor z obu stron.
6. Gotowe falafele wyjmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
7. Podawaj gorące falafele z ulubionym sosem i dodatkami, na przykład w cieście pita, z dodatkiem warzyw i jogurtowym sosem czosnkowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto arabskie
falafel
dietetyczny falafel
falafel w piekarniku
prosty falafel