Przepis na falafel 📖
Składniki:- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki posiekanego świeżego koriandru
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę, cebulę i czosnek umieść w misce i zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
2. Dodaj koper i koriander, kumin, sodę oczyszczoną, sól, pieprz oraz mąkę, połowę mąki wymieszaj z masą, połowę zostaw na bok.
3. Mieszaj składniki aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Formuj kulki na wielkość orzecha włoskiego.
5. Rozgrzej olej na głębokim garnku, w którym będziesz smażyć falafle.
6. Smaż kulki z każdej strony, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
7. Ułóż gotowe falafele na talerz lub włoż je do pit, osuszając je papierowym ręcznikiem przed podaniem.
Smacznego!