Przepis na falafel 📖

Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki posiekanego świeżego koriandru
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę, cebulę i czosnek umieść w misce i zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
2. Dodaj koper i koriander, kumin, sodę oczyszczoną, sól, pieprz oraz mąkę, połowę mąki wymieszaj z masą, połowę zostaw na bok.
3. Mieszaj składniki aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Formuj kulki na wielkość orzecha włoskiego.
5. Rozgrzej olej na głębokim garnku, w którym będziesz smażyć falafle.
6. Smaż kulki z każdej strony, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
7. Ułóż gotowe falafele na talerz lub włoż je do pit, osuszając je papierowym ręcznikiem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

arabskie falafel
dietetyczny falafel
falafel w piekarniku
prosty falafel
placki falafel