Przepis na awokado smażone 📖

Oto przepis na smażone awokado:

Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 jajko
- 1/4 filiżanki mąki pszennej
- 1/4 filiżanki bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek (do smażenia)

Instrukcje:
1. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
2. W jednej misce roztrzep jajko.
3. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, bułkę tartą oraz szczyptę soli i pieprzu.
4. Podgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni.
5. Każdy plaster awokado obtocz najpierw w jajku, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej. Upewnij się, że jest dokładnie pokryte.
6. Połóż plastry na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. To powinno zająć około 2-3 minuty z każdej strony.
7. Powtarzaj proces, aż wszystkie plastry awokado zostaną usmażone.
8. Gdy plastry są gotowe, przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Podawaj smażone awokado z sosem czosnkowym lub innym ulubionym dipem.

Smacznego!

Podobne przepisy

uszka smazone
smażone flaczki
faworki smażone
frytki smażone
pączki smażone