Przepis na pączki smażone 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250ml mleka
- 75g cukru
- 4 żółtka
- 70g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka spirytusu lub rumu
- skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- konfitura, galaretka lub krem do nadziewania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w letnim mleku. Dodaj 1 łyżkę cukru i około 4 łyżki mąki, wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę z cukrem, solą, żółtkami, rozpuszczonym masłem oraz skórką cytryny.
3. Do przygotowanej masy dodaj wyrośnięte drożdże i spirytus. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, dodaj nieco mąki.
4. Ciasto odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
6. Przy pomocy szklanki lub foremki o średnicy około 8-10 cm wycinaj okręgi z ciasta.
7. Smaż pączki na rozgrzanym oleju, na złoty kolor, po około 3-4 minuty z każdej strony.
8. Wyjmij smażone pączki i odstaw do odsączenia na kuchennym papierze.
9. Kiedy ostygną, napełnij je ulubioną konfiturą, galaretką lub kremem, a następnie posyp cukrem pudrem.
Smacznego!