Przepis na uszka smazone 📖
Na uszka smażone potrzebujesz:Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 1/2 kg grzybów (najlepiej borowików)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, sól i wrzącą wodę.
2. Wymieszaj składniki i zagnieć elastyczne ciasto.
3. Uformuj z ciasta kulę i przykryj ściereczką, pozostawiając do odpoczęcia na około 30-40 minut.
4. Przygotuj farsz. Grzyby umyj, osusz i posiekaj w mniejszą kostkę. Cebulę oraz czosnek drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż grzyby z cebulą i czosnkiem. Przypraw solą i pieprzem, chwilę smaż, a następnie odstaw na bok.
5. Po upływie 30-40 minut rozwałkuj ciasto na cienkie placki, a następnie wytnij z niego krążki około 5-6 cm średnicy.
6. Do każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zlep uszka, przyciskając ich brzegi dobrze ze sobą.
7. Na patelni rozgrzej olej i usmaż uszka na złoty kolor.
8. Podawaj na ciepło z sosem grzybowym lub zasmażką.
Smacznego!