Przepis na babeczki kruche 📖
Składniki:- 250 g masła, miękkiego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie konfitura, czekolada lub inne nadzienie do wnętrza
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj mikserem na puch, stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle mieszając.
2. Dodaj żółtka i dalej miksuj aż masa będzie jednolita.
3. W osobnej misce połącz mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj je do masy z masłem i żółtkami, mieszając całość drewnianą łyżką. Zagnieć delikatnie ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto podziel na kilka części, owiń folią spożywczą i wstaw na minimum 30 minut do lodówki, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
5. Po schłodzeniu ciasto możesz podzielić na porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Możesz również wyciskać ciasto do papilotek.
6. Na środek każdej foremki, naciśnij palcami wgłębienie i wypełnij je konfiturą lub innym ulubionym nadzieniem.
7. Babeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C. Piecz przez około 15-20 minut, aż babeczki lekko się zrumienią.
8. Po upieczeniu babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
9. Gotowe babeczki kruche możesz polukrować lub udekorować czekoladą według własnego pomysłu.
Smacznego!