Przepis na babeczki ryzowe 📖
Oto przepis na babeczki ryżowe:Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Wybrane składniki na nadzienie (np. ser, szynka, warzywa, suszone pomidory, oliwki, itp.)
- Bułka tarta lub mąka do panierowania
- Jajko do obtoczenia babeczek
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ryż dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do garnka.
2. Dodaj wodę i sól do garnka z ryżem i gotuj na małym ogniu, przykrytym pokrywką, aż do momentu, gdy wchłonie całą wodę i stanie się miękki.
3. Po ugotowaniu odstaw ryż na około 10-15 minut, aby ostygł.
4. Przez ten czas przygotuj nadzienie: pokrój wybrane składniki (np. ser, szynkę, warzywa) w drobną kostkę.
5. Gdy ryż przestygnie, lekko namocz dłonie w wodzie, weź porcję ryżu (wielkość zależy od preferencji) i uformuj go w małą płaską kulę w dłoni.
6. W środek każdej kuli wciśnij porcję nadzienia. Zawiń ryż wokół nadzienia, formując babkowy kształt.
7. Każdą babeczkę obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej lub mące.
8. Rozgrzej olej na patelni. Smaż babeczki na złoty kolor z obu stron, odwracając je delikatnie, aby się nie rozpadły.
9. Po usmażeniu babeczek, odłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi babeczkami ryżowymi. Możesz je podać na ciepło lub schłodzone, jako przekąskę lub dodatek do głównego dania. Smacznego!