Przepis na babeczki z truskawkami i czekoladą 📖

Składniki:
- 150g truskawek
- 100g czekolady (preferowana gorzka)
- 125g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Najpierw truskawki myjemy, odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.

2. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy.

3. W dużej misce mieszamy cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Ubijamy mikserem na gładką masę.

4. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i ponownie dokładnie mieszamy.

5. Dodajemy pokrojone truskawki i drobno siekaną czekoladę. Delikatnie mieszamy szpatułką, by wszystkie składniki równomiernie się połączyły.

6. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem, zostawiając niewielką przestrzeń na wzrost.

7. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż lekko się zezłocą i będą sprężyste pod dotykiem.

8. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

Podobne przepisy

babeczki z czekoladą
babeczki z rozpływającą się czekoladą
babeczki z białą czekoladą
babeczki waniliowe z czekoladą
babeczki z czekoladą i bananami