Przepis na babka jablkami 📖

Składniki:
- 250g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 3 jabłka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sok z 1/2 cytryny

1. Masło należy rozpuścić i ostudzić.
2. W osobnym naczyniu umieścić jajka i cukier, następnie ubić je trzepaczką.
3. Do masy jajecznej dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Całość wymieszać.
4. Wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
5. Stopniowo dodawać mleko, mieszając ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie utleniły się.
7. Dodać pokrojone jabłka do ciasta, delikatnie je wymieszać.
8. Przygotowaną masę wlać do uprzednio natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
9. Babkę piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
10. Po upieczeniu babkę należy wystudzić i można podać. Smacznego!

Podobne przepisy

babka z jabłkami
babka fit
babka thermomix
babka gotowana
babka na oleju